Kyyn purema ja ensiapu ihmisellä

Malttia ja harkintaa.
Varmista että pääset lääkäriin.
Vaarallisin kyyn purema on hoitamaton purema.

Puremajälkiä on yleisimmin kaksi, mutta toisinaan puremasta ei jää selkeästi havaittavia hampaanjälkiä. Jälkien etäisyys vaihtelee mm.eläimen koon mukaan ollen yleensä n.3-10mm. (Huom! kotimaan lääketieteellisessä kirjallisuudessa ja opastuksissa jaetun 3-4mm sijaan) Jos puremapaikka on jo turvonnut laajemmin, voi jälkien havaitseminen olla vaikeaa.

Kyyn poikanen:

Aikuinen kyy:

Hampaat uusiutuvat säännöllisesti sekä tarpeen mukaan ja kyyllä voi olla lisäksi vain joko yksi ehjä hammas tai kaksikin samassa ientaskussa. Riippuen iskukulmasta tai suojanneesta vaatetuksesta jälkiä voi olla myös yksi tai useampi jolloin kyy on voinut iskeä useamman kerran. Myös ihon venymissuunnat ja turvotus vaikuttavat jälkien etäisyyteen. Yleisimmät puremapaikat ovat jalassa varpaista nilkan seutuville sekä sormissa ja kämmenessä. Kyyn purema etäisyys on tavallisimmin max. puolet eläimen pituudesta riippuen sekä edelleen yläviistoon maksimissaan n. 15cm. Puremapituudet ovat kuitenkin viitteellisiä eivätkä välttämättä päde aina.

Tunnistettavan myrkytyspureman ensioireina on yleensä puremakohdan arkuus, kuumotus, turpoaminen ja punoitus. Puremajäljistä voi myös nousta hieman kudosnesteitä. Oireet voivat ilmaantua joko välittömästi tai  vasta parin tunnin kuluttua jota pidetään yleisesti luotettavana takarajana myrkyttömän pureman määrittämiseksi, vähämyrkkyiset puremat kuuluvat silti edelleen tutkittaviin ja tarkkailtaviin. Oireita ei voi luotettavasti ennustaa ja tilanne voi kehittyä nopeastikin vakavaksi. Oireisiin voi kuulua kovaakin turvotusta liikkumista rajoittavine kipuineen, verenpaineen laskua, ripulointia, oksentelua, tajunnan menetys, hermostollisia oireita jne. Suhtaudu tämän takia jokaiseen puremaan mahdollisena myrkytyspuremana ja pyri huomioimaan nämä jo ennakolta hakeutuessasi itse tai viedessäsi lähimmäistäsi lähimpään avoinna olevaan terveyskeskukseen tai sairaalaan. Huomioi riskiryhmät kuten lapset, raskaana olevat, vanhukset, diabetes- ja sepelvaltimo sairaat joiden tulee hakeutua aina hoitoon. (Soita pureman sattuessa ensin lähimpään auki olevaan  ensiapuun tai viime kädessä 112 numeroon!) 

Mikäli purema on kädessä ota sormukset, rannekorut jne pois. Huomioi myös  turvotusta ennakoiden mikäli takissa tai paidassasi on ohuet hihansuut tai se on malliltaan tiukka.
Mikäli nilkan tai jalan alueella niin turvotuksen määrästä, nopeudesta ja kengän mallista riippuen mahdollisesti jalasta jalkine ja sukka. Kuten edellä, niin mahdollisesti lahkeen suusta tai malliltaan tiukat housut voivat vaatia myös erillisen huomioimisensa.

Älä käsittele tai puristele purema paikkaa millään lailla.
Aseta purtu jäsen liikkumattomaksi sitomalla ja tukemalla se käytössä olevin keinoin. Huomioi mahdollisesti nopeastikin etenevä turvotus tukisitomisen yhteydessä. Purrun raajan taivutus, koukistus ja muu liikuttelu lisää mahdollisuuksia laajoihin ja hitaasti paraneviin mustelmiin turvonneen alueen osalta. Kohoasennossa pito hidastaa turvotuksen etenemistä ja helpottaa myös kipua.

Mikäli hoitoon hakeutuminen viivästyy (pitkä välimatka, vaellus, ei kenttää tms), voit edellisen lisäksi tehdä lievän kiristyssiteen puremakohdan yläpuolelle (Huom! ei siis puremakohtaan). Tämä hidastaa myrkyn leviämistä mutta ole tarkka käytön arvioinnin, siteen löysäämisen sekä sen mahdollisen siirron suhteen jäsenen turvotuksen edetessä. Virallinen suositus on avaaminen tunnin välein 5min ajaksi, mutta tarkkaile tilanteen kehittymistä ja reagoi sen mukaisesti. Pelkkä siteen hetkellinen löysääminen ja siirto uudelleen kiristyksineen vielä ei turvonneelle alueelle voi ajaa saman asian ja hidastaa myrkyn leviämistä paremmin koska myrkky voi levitä myös verenkiertosi kautta. Mikäli puristussiteen käytöstä ei ole kokemusta, ole entistäkin huolellisempi sekä varovaisempi sen käytössä koska käyttöön sisältyy selkeät riskinsä. Yleisesti ottaen yli 2 tunnin kiristyssiteen pitoa ei suositella, mutta myrkytyspuremasta seuraava kipu ja turvotus tätä tuskin mahdollistavatkaan ennen pakottavaa siteen paikan hölläämistä ja siirtoa. Ongelmana kiristyssiteen käytön suositeltavuudesta nojaa ensiapukoulutuksen puutteeseen jossa tätä asiaa ei opeteta tavalliselle väestölle. Toinen tekijä liittyy mahdollisiin tajunnan ja toiminnan hämärtymisiin yksin toimiessa. Tekniikka on sovellettavissa helpoiten yläraajaan, alaraajaan käytön rajoittuessa yleisimmin makuuasentoon.

Älä käytä tulehduskipulääkkeitä!
Niiden käytöllä (Burana, Asiprin, Indometin, Voltaren, Napromex jne) on yhdessä kyyn myrkyn ja elimistön kuivumisen kanssa vakava munuaisten toimintahäiriö sekä vaurioitumis riski! Lisäksi ne vaikuttavat negatiivisesti veren hyytymis ominaisuuksiin ja voivat edesauttaa myrkyn leviämistä kudoksissa sekä altistavat osaltaan myös sisäisiin verenvuoto mahdollisuksiin. Parasetamoli on ainoa mahdollinen kipulääke, (mutta muista kovastakin kivusta huolimatta annosteluohjeet), sillä siihen pätee myrkytyspureman ja suuren kerta-annoksen yhdistelmänä samat ongelmat ja riskiryhmiin kuluvista erityisesti raskaana olevien kannattaa olla huolellisia. Otathan lisäksi selvää mikäli käytät jo entuudestaan muuta lääkitystä, niiden mahdollisista yhdistelmä vaikutuksista.

Niin sanottu kyypakkaus ei ole lääke kyyn myrkytyspuremaan!
Harkitse mihin tarvitset tähän tarkoitukseen toimimatonta lääkevalmistetta.
Yksi harvoista potentiaalisista käyttömahdollisuuksista on kaulan tai hengitystie elinten alueelle osuneessa puremassa, mutta nämä ovat äärimmäisen harvinaisia. Näiden valmisteiden käyttö saattaa hidastaa lääkäriin hakeutumistasi ja tuottaa siten enemmän ja pitkäkestoisempia ongelmia. Harhaan johtavan markkinoinnin ehkäisemiseksi tuotteen nimenvaihdos voisi olla suositeltavaa ja onkin valitettavaa että osa apteekkareista suosittelee näitä tuotteita edelleenkin ensiavuksi kyyn puremiin. Kotimaassamme lääkkeiden myyntiä ja markkinointia valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA.

Oletko yliherkkä myrkkypistiäisten pistoille? Mikäli omaat yliherkkyys mahdollisuuden (anafylaktinen sokki: hengitys vaikeudet jne), käytä tarvittaessa adrenaliinikynää mutta muista sen lyhytaikainen vaikutus. Lapsille ja aikuisille on eri valmiste koot. Anafylaksia voi tulla harvemmin myös vasta useiden tuntien päästä, mutta tämä kannattaa ottaa huomioon.

Sairaalassa hoito aloitetaan nesteytyksellä ja tästä jatketaan oireiden mukaisesti, nykyään myös entistä useammin vasta-aineella. Jäykkäkouristus riski liittyy pikemminkin ihosi pinnassa olevaan bakteeristoon kuin kyyn suuhun. Rutiininomainen ja ennakoiva antibioottien käyttö on turhaa.

Lopuksi:

Kotimaamme terveydenhoito on järjestetty siten että useimmiten paras ensiapusi on rauhoittuminen sekä puhelimesi (112).
Viimeisin menehtyminen kyykäärmeen myrkytyspuremaan kotimaassamme on tapahtunut yli 20 vuotta sitten, kun vastaavasti myrkkypistiäisten pistoihin menehtyy meillä joka vuosi arviolta 2-5 ihmistä.
Lähteestä riippuen myrkyttömien puremien osuus on n.15-45% kaikista puremista.
Mikäli purema on tullut lapselle, älä nostata tai siirrä omaa hätääsi häneen!

Terveyskirjasto Duodecim: Anafylaktinen reaktio (äkillinen yliherkkyysreaktio):
WHC Clinical Toxinology Resources (Vipera berus):
Kirjoittaja Toni Beckman, jolla omakohtainen kokemus useista kyyn puremista